Wiedza

Sosna jest gatunkiem drzewa, które bardzo często pojawia się w naszych ogrodach. Może rosnąć w formie naturalnej choć bardzo często występuje jako bonsai. Ma do tego odpowiednie predyspozycje. Dobrze posadzona, nawożona zdobi cały rok naszą wymarzoną zieloną przestrzeń.

Jeżeli zdecydujemy się na sosnę formowaną, musimy koniecznie pamiętać o odpowiednim cięciu,  by zachować jej kształt i formę. Młode pędy, tzw. ‚świeczki” należy skrócić o 1/3 lub 2/3 albo można je delikatnie oberwać rękami.

Zastosowanie pędów sosny

Warto zwrócić uwagę na korzyści jakie związane są z naszymi rodzimymi drzewami iglastymi, głównie sosnowymi.

Zawierają bowiem wszytko to, co może ochronić nas przed zimnem i chorobami. Szczególną rolę spełniają tutaj właśnie pędy sosny, potocznie zwane świeczkami. To w nich bowiem znajdują się wszystkie właściwości wzmacniające.

Zastosowanie:

  • wewnętrzne i zewnętrzne
  • herbata, olejki do kąpieli, syropy, nalewki
  • działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie

Syrop z pędów sosny wzmacniający odporność

 

Przygotowanie syropu może okazać się niesamowitym wyzwaniem, ale i przyniesie dużą satysfakcję. Młode pędy sosny należy zebrać wiosną w kwietniu lub w maju. Powinny być długie, pokryte brązową skórką, którą należy obrać.

Poniższy szybki i prosty sposób na syrop z pędów sosny został przeze mnie odnaleziony w książce Patrycji Michałek Siła ziół. Może warto go wypróbować?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj słoik, sparz go gorącą wodą i wysusz.
  2. W słoiku warstwami układaj pędy sosny i każdą zasypuj cukrem. Dociśnij, wstrząśnij, syp i układaj tyle, ile się zmieści. Szczelnie zakręć.
  3. Włóż słoik do gotującej się wody na 30 minut (nie dłużej).
  4. Powstały syrop przecedź przez gazę, odciśnij pędy i przelej do butelki.
  5. Przygotowany specyfik możesz dodać do herbaty lub spożywać codziennie po 1 łyżeczce (podczas przeziębienia nawet 3 razy dziennie).